Een Kamermeerderheid wil dat de langstudeerboete voor studenten, die over ruim twee weken dreigt in te gaan, alsnog wordt geschrapt. Staatssecretaris Zijlstra moet met een alternatief komen, vindt nu ook regeringspartij CDA.
CDA-Kamerlid Sander de Rouwe heeft Zijlstra in een brief opgeroepen direct te stoppen met de langstudeerboete, meldt nu.nl. "Wij gaan de boete aan geen enkele student geven. De staatssecretaris moet actie ondernemen", aldus De Rouwe. "We zien nu dat er geen draagvlak voor is."
De oproep van De Rouwe komt een dag nadat CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma bij een verkiezingsdebat in Utrecht bekendmaakte dat ook het CDA niet langer voorstander is van de boete. Daardoor is nu een ruime Kamermeerderheid voorstander van het nog voor de invoering afschaffen van de langstudeerboete.
Steeds minder steun voor maatregel kabinet-Rutte
De langstudeerboete is een verhoging van het collegegeld van ruim drieduizend euro, als studenten tijdens hun bachelor- of masteropleiding meer dan een jaar extra nodig hebben voor de afronding ervan. Het demissionaire kabinet-Rutte heeft de boete, die begin september ingaat, met steun van de PVV ingevoerd. Maar regeringspartijen VVD en CDA zijn er inmiddels ook geen voorstander meer van.
GroenLinks wil dat de Kamer volgende week terugkomt van reces om de situatie rond de langstudeerboete te bespreken met staatssecretaris Zijlstra. De VVD is net als het CDA voorstander van het schrappen van de maatregel, maar wil niet dat daardoor een gat in de begroting van volgend jaar ontstaat. Kamerlid Anne Wil Lucas-Smeerdijk spreekt van "goedkope verkiezingsretoriek" van het CDA en wil dat in ruil voor het schrappen van de boete een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd.
Staatssecretaris Zijlstra reageerde gisteren verbaasd op het bericht dat CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma de boete nu wil afschaffen. "Het is opmerkelijk dat hij dit zegt, de langstudeermaatregel kwam bij het CDA vandaan." Zijlstra is niet van plan de boete zomaar te schrappen. "Wetgeving is wetgeving en dat verandert niet omdat de heer Buma iets in een debat heeft geroepen."
Vraag is of alternatief voor boete snel gevonden kan worden
Als de Kamer daadwerkelijk terugkomt van reces is het nog maar de vraag of op zo'n korte termijn dekking kan worden gevonden voor de opbrengsten van de langstudeerboete, schrijft onze redacteur Bart Funnekotter vanmiddag in NRC Handelsblad:
"Het terugdraaien van de maatregel zal sowieso een administratieve chaos opleveren bij de instellingen. Die moeten zelf bijhouden wie hun langstudeerders zijn. DUO, de overheidsorganisatie die belast is met het administreren van studenteninschrijvingen en studiefinanciering, heeft nog geen centraal systeem ingericht dat de studieduur bijhoudt. Onderwijsinstellingen vrezen dat alles nu nog onduidelijker wordt, omdat trage studenten zich misschien tijdelijk gaan uitschrijven todat de boete is afgeschaft."
Door de draai van het CDA is de kwestie rond de langstudeerboete er alleen maar ingewikkelder op geworden, concludeert Funnekotter:
"Voorlopige conclusie: de draai van het CDA heeft een ingewikkelde kwestie er nog onoverzichtelijker op gemaakt. Over twee weken begint het collegejaar. Het zal niet meevallen om voor die tijd een oplossing te vinden die iedereen tevreden stelt."